3D projecties
15e-eeuwse schilderijen lezen als een stripverhaal
Kruip op een bijzondere wijze in de Elisabethpanelen in het Dordrechts Museum. Voor de expositie “Elisabeth en de Vloed” hebben we, het afgelopen jaar, vier 15de-eeuwse schilderijen (ca. 1495) tot leven gebracht in verschillende 3D animaties.
Daarbij hebben we getracht zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke kunstwerken te blijven. Met de input van medewerkers van het museum bleek dat je ieder paneel kunt lezen. Bij wijze van spreken als een stripverhaal. De tentoonstelling is te bekijken in het Dordrechts Museum tot mei 2022.
The making of…
Maar het project was ook een uitdaging en behoorlijk complex
Animatiewerk
Per schilderij hebben we verschillende scenes uitgewerkt. Lodewijk en Elisabeth zijn bijvoorbeeld tot leven gebracht voor hun trouwscene. Het meest spectaculair zijn de scenes die gaan over de Elisabethsvloed van 1421, genoemd naar de hiervoor genoemde Elisabeth.
Het eindresultaat bestaat uit twee animaties van ruim 3×3 meter die elkaar afwisselen. In twee stappen worden de verhalen van de panelen getoond. Deze zijn voorzien van een voice-over en passende muziek en zang. Hoe kun je schilderijen echt beleven? Nou, zo!
Rijksmuseum
Normaal bevinden de panelen zich in het Rijksmuseum, maar voor deze tentoonstelling zijn de panelen naar het Dordrechts gebracht waar ze trots hangen in het midden van de zaal. Op de wanden links en rechts zijn beide animaties te bekijken. Fijn was dat de schilderijen in heel groot detail te bekijken en downloaden zijn op de site van het rijksmuseum. Dit stelde ons in staat om in groot detail met de kunstwerken aan de slag te gaan. ( https://www.rijksmuseum.nl/nl/rijksstudio/2765525–artishock-productions/verzamelingen/vierluik-elisabethsvloed )
Achter de schermen
Gedurende een jaar is in verschillende fasen gewerkt aan dit project. Het gaat niet alleen om animatietechnieken, maar er wordt ook e.e.a. geprogrammeerd om de juiste effecten te bereiken. Waar wij achter kwamen tijdens het project is dat de originele schilderijen w.b. perspectief op een naïeve manier zijn geschilderd.
Je kunt dus niet, in tegenstelling tot een schilderij met realistische perspectieven, eenvoudig de objecten ordenen zoals in de echte wereld. In de video kun je zien dat we objecten in de voorgrond overdreven groot hebben moeten maken en objecten die bijvoorbeeld van de camera weglopen snel kleiner moesten schalen omdat beiden anders niet in dezelfde scene zouden passen..
Twee van de vier 15e-eeuwse panelen:
De oude panelen zijn naar een 3D beleving omgetoverd
600 jaar Elisabethsvloed
Tientallen partijen in de hele delta regio staan in 2021/2022 uitgebreid stil bij het 600-jarig jubileum van de Sint-Elisabethsvloed. Onder de noemer 600 jaar Elisabethsvloed. De Kracht van het water wordt een gevarieerd publieksprogramma georganiseerd.
Meer informatie is te vinden op www.600jaarelisabethsvloed.nl.