Interactief Panorama Rotterdam

Digitale 360º stadskijker toont mariniersverzet 1940

home > portfolio > Mariniersmuseum: Interactief Panorama Stadskijker Rotterdam

Mariniersmuseum: Interactieve stadskijker presenteert Panorama Rotterdam

Wie denkt aan Rotterdam en de Tweede Wereldoorlog, denkt aan het Duitse terreurbombardement van 14 mei 1940. Op die datum werd het bestand van de onverzettelijke Nederlandse Mariniers gebroken, snel daarop capituleerde Nederland.

 

Archiefbeeld en herkenbare locaties van nu

Veel van het oude Rotterdam is verdwenen. Deze interactieve installatie toont de bezoeker de foto’s van toen op herkenbare plaatsen van het nu. Sporadisch zijn er locaties terug te vinden die terugblikken op het Rotterdam kort na de strijd van de mariniers en het bombardement. Deze moderne stadskijker vertelt over Rotterdam en de meidagen van 1940 in combinatie met het straatbeeld van nu.

De ontwikkeling van de Augmented Reality Stadskijker:

Dreamteam

Deze bijzondere beleving is tot stand gekomen in samenwerking met  diverse specialisten op het gebied van archiefonderzoek en de mariniersgeschiedenis, conceptontwikkelaars, metaalbewerkers, lassers, elektronica specialisten, Audio design, 360 graden fotografie, engineering, 3D ontwerpers, 3D printers, programmeurs, UX specialisten, animatoren, financiers,  medewerkers van het Mariniersmuseum, podiumbouwers, grafische ontwerpers en zo voort.

Interactief panorama over de meidagen van 1940

Voor dit bijzondere project zijn tal van 360 graden opnames in een digitale stadskijker samengebracht . Een team van specialisten heeft er 6 maanden aan gewerkt. Niet alleen de hardware van de stalen stadskijker zelf, ook alle geïntegreerde elektronische en digitale apparatuur en samengestelde archiefbeelden dragen bij aan een nieuwe beleving van Rotterdam van nu.

Historisch besef

Kijk je richting de Laurenskerk en de Markthal vanaf het Witte Huis dan kijk je naar de situatie van mei 1940, dat zag het er net even anders uit. Door het touch-screen te draaien kun je als bezoeker diverse herkenbare locaties in 360 graden bekijken en beseffen hoe het er toen uit zag.

Interactief Panorama Rotterdam

Er is voor dit project een digitale strandkijker ontwikkeld. De stalen constructie, de inhoudelijke panorama techniek en interactieve visualisaties vertelt het verhaal van het verzet van de Nederlandse Mariniers in de meidagen van 1940 en plaatst het in de omgeving van nu.

Storytelling

Een 360 graden draaibaar scherm toont een antieke plattegrond van Rotterdam. Op de plattegrond zijn historische foto’s en 3D modellen van belangrijke locaties gepositioneerd zoals de Maasbruggen, de Laurenskerk, het Gemeentehuis, het Erasmusgebouw en plaatsen zoals die van de markthal en de kubuswoningen. Op diverse daken hebben we 360 graden foto’s gemaakt die bezoekers van het museum digitaal kunnen gaan bezoeken. Sommige panorama’s en foto’s zijn gemengd met historisch visueel archiefmateriaal zodat er een gemengd beeld ontstaat hoe Rotterdam er toen uit zag. Door oud en nieuw te combineren ontstaat een besef dat de stad een donker verleden kent.

Een digitaal geijkt kompas toont Rotterdam 1940 in 360 graden

De stalen console en de beleving zijn geijkt op 360 graden. De bezoeker begint in een 3D ontworpen panorama dat is geijkt als een kompas in 360 graden. In dit 3D landschap glijden wolken voorbij en komen Duitse bommenwerpers overvliegen.  Je ziet de geanimeerde rookpluimen en er staan tal van 3D modellen van (nog steeds) bestaande en verwoeste gebouwen. Dit 3D landschap staat op een historische kaart die de oude en de nieuwe stad representeerde in de jaren 50.

Je kijkt door muren heen

Als je de console om haar as draait zie je een gradenboog en de omgeving op het touchscreen meebewegen. Je kunt via linkjes diverse locaties in Rotterdam bezoeken. Deze locaties bestaan uit actuele 360 fotografie gemaakt vanaf diverse daken in Rotterdam. De panorama’s zijn gemengd met beeldmateriaal uit 1940. De installatie staat in een ruimte binnen in het mariniersmuseum, maar je kijk  als het ware door de muren heen.

…lassen aan de digitale console

Een zeer omvangrijk project dat is ontworpen, ontwikkeld, vormgegeven, begeleid én geïmplementeerd door ArtiShock! De archiefbeelden gemonteerd in het stadsbeeld van nu dwingen je om extra goed te kijken, dan pas beseffen we wat er destijds is gebeurd op plaatsen die we nu nietsvermoedend -misschien wel dagelijks- passeren.

Archieffoto’s in actueel stadsbeeld gemonteerd

Meer dan 100 archief foto’s zijn verzameld en de inhoud van elke foto op locatie teruggezocht. Vanuit hetzelfde perspectief zijn nieuwe foto’s gemaakt.  De oude archiefbeelden zijn daarin weer gemonteerd.

Alle locaties en ar4chieffoto’s zijn verwerkt in een interactief verhaal over de strijd van de Nederlandse Mariniers en het verwoestende antwoord van de Duisters op hun onwrikbare verzet.

zes maanden research en development

Zie de foto’s hieronder voor een inkijkje van zes maanden archiefonderzoek naar foto’s en locaties van het bombardement mei 1940. De conceptontwikkeling van de interactieve stalen installatie, grafisch ontwerpwerk en interface en technisch development.

Concept schetsen van de interactieve AR strandkijker
Concept van een roterende Augmented Reality console
Uitwerken van de technische werking. Ook geschikt als AR kijker!
Eigen ontwikkelde hardware voor een 360 graden Augmented Reality console
Tekeningen en hardware research voor de digitale strandkijker
Onderzoek van historische locaties 1940 in Rottardam vanaf het dak van Het Witte Huis
Samen speuren naar locaties met het team historisch onderzoekers Hans en Nathalie
Cristian en Xander met camera-apparatuur op het dak van het Erasmusgebouw Rotterdam
Team 360 fotografie vanaf diverse daken in Rotterdam met Marcel Massing en Xander Berkenhagen
De eerste aanblik op de stalen console met Davey Boy, Nathan van Hulst en Ivo de Klerk ...gaaf!
Samengestelde foto Rotterdam 1940 en nu vanaf het Witte Huis
Actie van Willem van Dam die de console ook heeft gemonteerd en in elkaar gelast
Willem last het binnenwerk in de stalen constructie
In staal uitgefreest logo van het Mariniersmuseum
Rotatie mechanisme van de AR console wordt voorzien van een sleepcontact voor de doorvoer van de electra
Voorzichtig wordt er apparatuur in de installatie gepast
Willem, Nathan en Ivo checken het touchscreen...
De stalen console een paar dagen laten verouderen voor een historisch uiterlijk
Testen van olie die voorkomt dat de console afgeeft
De roest heeft een goed effect op het uiterlijk, de olie droogt mooi op
Nogmaals de elektronica testen met Ivo de Klerk
Nathan toont principewerking van de geijkte kompasfunctie
Het podium voor de kijker is volgens ontwerp gemaakt
Grafisch ontwerp podium op vinyl laten printen
Montage door Arjen van Midzomertimmerwerken
Ivo de Klerk (technisch ingenieur) legt de laatste hand aan de stadskijker
De roterende interactieve installatie staat klaar voor gebruik!
Het onheilspellende startscherm van de interactieve beleving!
3D design van Davey
Grafisch ontwerp van de oude gemengde kaart van Rotterdam

Meer informatie

Wil je weten of een dergelijke installatie bij jou doel past als bijvoorbeeld een Augmented Reality stadskijker op locatie of spreekt de wijze van informatieoverdracht je aan voor andere doeleinden?

Neem dan contact met ons op: 078-6314375 of mail naar projects@artishock.com