CityTourXR: Koloniaal Rotterdam

-stad van vandaag en morgen-

home > portfolio > Koloniaal Rotterdam: Educatieve Augmented- en Virtual Reality stadstour

Educatieve app

Koloniaal Rotterdam

In opdracht van de Gemeente Rotterdam heeft ArtiShock deze Mixed Reality app “Koloniaal Rotterdam” ontwikkeld. De app en het achterliggende framework (CityTourXR) is ontwikkeld om met de inzichten en technologie van nu het koloniale- en slavernijverleden zichtbaar te maken op diverse locaties in Rotterdam. De app is onderdeel van een breed lespakket voor het basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.

De stad Rotterdam zoals we die nu kennen is mede zo geworden door kolonialisme en slavernij in het verleden. Die geschiedenis werkt door in het heden. De stad zet zich in om het verdeelde verleden te maken tot een toekomst die Rotterdammers verbindt. Voor dit doel zijn -onder andere- een drietal boeken verschenen die de basis vormen voor de informatie in de app.

Download de app Koloniaal Rotterdam

icon android playstore

In deze -openbaar beschikbare- app worden meerdere Augmented Reality belevingen geïntegreerd. Naast Virtual Reality is er 360 graden beeldmateriaal, video’s en zijn er bijzondere animaties geïntegreerd. Elke locatie heeft aanvullende -verdiepende- informatie.

De afwezigheid van een gebouw, straat of plein betekent niet dat een verhaal ten einde is, niet verteld kan worden of nooit bestaan heeft. De afwezigheid van een gebouw, straat of plein impliceert slechts dat het verhaal aan de hand van andere bronnen verteld moet worden.*

*Het koloniale verleden van Rotterdam, (red. Gert Oostindie)

Rotterdam en kolonialisme

In Rotterdam zijn veel locaties met een oorsprong of referentie aan een koloniaal verleden. Aan de hand van fysieke routes door deze prachtige stad kunnen leerlingen (en het algemene publiek) dit verleden op een unieke manier beleven.

Vanaf 1600 hadden sommige Rotterdamse bestuurders, ondernemers en zeevaarders een belangrijk aandeel in het Nederlandse kolonialisme, in plantages, in slavernij en in de slavenhandel. Deze app wil bijdragen aan de maatschappelijke bewustwording rondom dit onderwerp.

Doel

De app wil met de inzichten en technologie van nu het koloniale en slavernijverleden zichtbaar maken. Naast tekst, geluid en afbeeldingen zijn ook Augmented Reality (AR) en Virtual Reality(VR) toegevoegd.

Routes

Je kunt een korte en lange route beleven. De korte route is ongeveer 3,5 kilometer (en duurt ongeveer 2 uur). Deze is met behulp van een gekleurde stippellijn aangegeven op de kaart. Deze kun je aanvullen (op de fiets?) met de andere locaties van de lange route op de interactieve kaart.

Virtual Reality portretten

Voor deze app zijn ook opnames gemaakt met Rotterdamse jongeren. Het VR gedeelte kan met de -speciaal voor deze app ontworpen PopupCardboard- ontdekt worden. Scholieren en andere gebruikers van de app kunnen ook een reguliere Cardboard gebruiken. Dit deel van de app is bedoeld voor de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs.

“We wilden een oprechte VR beleving maken. Geen gekunsteld acteerwerk aan de hand van verzonnen verhaaltjes of rolbevestigende typetjes. We wilden echte verhalen van vandaag waar kinderen kracht uit kunnen halen. Het geeft een inkijkje hoe jonge mensen uit Rotterdam omgaan met hun etnische achtergrond.”

Mocht je een eigen mobiele VR kijker hebben, zoals een Google cardboard, dan kun je die waarschijnlijk ook prima gebruiken.

De PopUpCardboard om de VR portretten te beleven

“We wilden vanuit ArtiShock een oprechte VR beleving maken. Geen gekunsteld acteerwerk aan de hand van verzonnen verhaaltjes of rolbevestigende typetjes. We wilden echte verhalen van vandaag waar kinderen kracht uit kunnen halen.”

CityTourXR

De app Koloniaal Rotterdam is gemaakt door ArtiShock Productions met het CityTourXR platform. Dit platform biedt ruimte aan bedrijven, organisaties en overheden om zelfstandig multi-mediaal content te maken en te beheren.

Ook steden zoals Amsterdam, Middelburg, Arnhem, Groningen of Utrecht kunnen het CityTourXR platform inzetten. Het platform biedt de mogelijkheid meerdere uitgebreide routes aan te maken en informatie over een stad of over gebeurtenissen te delen. Of het nu gaat om een historische of culturele tour of een natuurroute, het platform biedt een breed scala aan mogelijkheden.

Voordelen van het CityTourXR platform;

  • Toegankelijk: De hele inhoud van de app kan worden opgeslagen voorafgaand aan de tour, gebruikers hebben dus geen mobiele databundel nodig;
  • Herkenbaarheid: De app kan in je eigen stijl en uitstraling worden vormgegeven, je zit dus niet vast in andermans keurslijf;
  • Augmented- en Virtual Reality: wij bieden ondersteuning bij professionele (interactieve) elementen zoals animatiefilms, greenscreen opnames. Uiteraard ontwikkelen we AR en VR op maat;
  • Content Management: de tekstuele en visuele inhoud kun u zelfstandig produceren en beheren via een eenvoudig content-beheersysteem;
  • Meerdere routes: Je kunt binnen dezelfde app meerdere routes aanmaken;
  • Geen extra kosten: Eenmaal gepubliceerd zijn er geen onderhouds- of abonnementen of andere kosten als u dat niet wilt;
  • Ontwikkeltijd: Gemiddelde productietijd inclusief communicatie duurt ongeveer 3 maanden.

Alternatief:

  • We bieden ook de mogelijkheid een eenvoudige AR stadstour te maken. Dan kun je zelfstandig routes maken en Augmented Reality content plaatsen. Dat gebeurd dan binnen een bestaande app-omgeving. Er is echter geen branding mogelijk, er zijn wederkerende abonnementskosten + eventuele kosten afhankelijk van het gebruik.

Bekijk ook deze case van het CityTourXR platform:

Augmented Reality Historische Stadstour Leerdam
Augmented Reality belevingen in de Leerdam Stadstour...
Bekijk case

Impressie

Het turn-key produceren van een dergelijk project is tijdrovend en complex. Je hebt in een notendop te maken met het oipstellen van een projectplan, research, conceptontwikkeling, content creatie, design en technische realisatie. Hieronder een kleine impressie van het project Koloniaal Rotterdam:

Er is veel te ontdekken in de app Koloniaal Rotterdam
De Rotterdamse dames van het Black Gospel Choir 4U voor St. Mary's Church
Max Havelaar deelt met Deep-Fake zijn gedachten met je aan de Van Oldenbarneveldstraat
Vijf VR portretten, hier zie je Spoken Word-Artist Amara van der Elst
Research: Muur vol met content in voorbereiding
Straatinterview met Shieneey Harinandansingh van Roffa Takkies
Ook aandacht voor muziek in de koloniale historie van Rotterdam
Animatie met spoken word artist Tyler Koudijzer
Straatnamen in AR met uitleg waar de namen vandaan komen
Een kleine toespraak van de Burgemeester van Rotterdam
Even de autocue checken met Naomi Martosoewondo
Het familieportret van Nathanael Allen in Virtual reality
Uitleg in de app met kaarten hoe het destijds in zijn werk ging
Opnames met Tyler Koudijzer voor de animatie aan "Het Boerengat"
Conservator Alexandra van Dongen onderzoekt slavernij en koloniaal verleden binnen de collectie van Boijmans van Beiningen
Het Nederlands-Indie monument verteld verhalen uit een land dat niet (meer) bestaat
Grafische vertaling voor mensen van kleur
Overleg met de klankbordgroep
Enkele schermen van de app
VR icoon in de app
Overleg in stijl uiteraard met een boomstam, een piraat, een dino en een bloempje 😉

 

Het CityTourXR platform kan ingezet worden voor een evenementen, cultuur historisch erfgoed (zoals een monumentenroute) maar ook voor muziekfestivals en culinaire- of shoppingroutes en zo voort…

 

Wil je meer weten over het CityTourXR platform? Neem dan gerust even contact met ons op via projects@artishock.com of bel +31(0)78-6314375

Totstandkoming

De app Koloniaal Rotterdam is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid gerealiseerd. Er zijn in opdracht van de gemeente een drietal boeken verschenen die de basis vormen voor de informatie in deze productie. Daarnaast is er gebruik gemaakt van een brede klankbordgroep van specialisten op het gebied van educatie, het slavernij- en koloniale verleden en zijn verschillende maatschappelijke organisaties geraadpleegt.

Deskundigen, organisaties en bronnen

We danken iedereen die de schouders onder dit fantastische platform heeft gezet.

De stad zet zich in om het verdeelde verleden te maken tot een toekomst die Rotterdammers verbindt. Voor dit doel zijn -onder andere- een drietal dikke boeken verschenen. De content van de app Koloniaal Rotterdam is als grotendeels een afspiegeling van deze naslagwerken maar dan specifiek gericht op kinderen en daarnaast beschikbaar gemaakt voor iedereen die er kennis van wil nemen.

Er is ook een handzaam boekje dat voor iedereen beschikbaar is en onder andere te verkrijgen via de Bibliotheek van Rotterdam.

Speciale dank:

Een project als deze doe je niet alleen. wij spreken dan ook onze grote waardering en dank uit voor de inzet en medewerking van de volgende mensen en organisaties:

Klankbordgroep

Adviseurs culturele geschiedenis (& klankbordgroep)

  • Liane van der Linden (Indische collectieve geheugen, projectcoördinator Kenniscentrum Creating 010, Hogeschool Rotterdam | Adviseur erfgoed, kunst en diversiteit)
  • Alex van Stipriaan (Hoogleraar Caraïbische geschiedenis en adviseur van interculturele en erfgoed-projecten)

Onderwijs

  • Adnan Delic (Hugo de Groot College)
  • Inge Spaander (Media docent)
  • Irina Nojoredjo (Hogeschool Rotterdam)
  • Jacqueline Blaak (PCBO Rotterdam)
  • Mark Aarts (Hogeschool Rotterdam)
  • Ineke Struijk (Basisschool Wereldwijs)

Maatschappelijke Organisaties

  • Sidris van Sauers (Radar Rotterdam)
  • Loulou Drinkwaard (uitgeverij Wilde Haren)
  • Lorenzo Elstak (Stichting IkBenWij)
  • Cedric Krolis (RUTU Rotterdam)

Gemeente Rotterdam
Opdrachtgever

  • latysha Pocorni (PPMO Frontlijn, Gemeente Rotterdam )
  • Ruud Rakers (Projectmanager of the City of Rotterdam)
  • Eddie Meijer (senior adviser at City council Rotterdam)
  • Burgemeester Ahmed Aboutaleb

Inhoud tekst, animaties, Augmented en Virtual Reality

Virtual Reality Portretten
Bijzondere dank aan onderstaande mensen die zich  hebben ingezet voor de Virtual Reality portretten met authentieke verhalen

  • Nathanael Allen
  • Amara van der Elst
  • Naomi Martosoewondo
  • Tallia Tuharea
  • Serghinio Voorn

Illustratie introductie pagina:

  • Menno van der Weerd

DiaDiTula
Beeldengroep verzetshelden beursgebouw

  • Vany Hooi (dia Di Tula)

Black Gospel Choir 4U
Augmented Reality: Stemmen en zang voor het dappere verhaal van St. Mary’s Church

  • Audrey, Jasmine, Lucia, Irsah, Theo, Joke, Ruth, Gisela, Shirley, Jolanda en Gerda

Indisch staatsieraad / Nederlands Indië ~Monument
Augmented Reality: Portretten op basis van het boek ‘Opgegroeid in een land dat niet meer bestaat’

  • Mary-Ann Struijk-Deuning (Auteur, fotograaf en voice-over)
  • Aart Deuning (Voice-over)

Boerengat
Animatiefilm van Scheepswerf Rotterdams welvaren i.s.m.

  • Tyler Koudijzer (Spoken Word Artist & Performer)

Content & beeldmateriaal

Rotterdams Archief

Roffa Takkies (video homepage)

  • Shieneey Harinandandingh & collega’s

Nederlands Fotomuseum

  • Carolien Provaas

Wereldmuseum Rotterdam

  • Titia Wissing
  • Marleen Rozenbrand
  • Maria Rey

Maritiem Museum Rotterdam

  • Hanneke Kempen

Museum Boijmans van Beuningen

  • Alexandra van Dongen (Conservator Historische Vormgeving)

Rotterdam Partners / Schielandshuis

  • Judith Boer
  • Guido Pijper (Fotograaf)

RTV Rijnmond

  • Jacqueline Stokman

Media Merci Foto Pers Bureau

  • Pascal Lugtmeijer (Fotograaf)

Nederlands Jazz Archief /Allard Pierson

Tekstregie

  • Guus Bauer (Schrijver / Recensent)

Concept productie en techniek

 

Orb Amsterdam
AR & App development

  • Doruk Eker
  • Gianluca Di Vincenzo

Homework
Web & Content Management development

  • Joey den Braven

ArtiShock Productions BV
Research, content, productie & design

  • Lydia Bolle (Administratie & finance)
  • Davey Boy Hoek (Sr. AR & 3D development)
  • Marid de Bruin (3D tekenaar & animator)
  • Marcel Massing (3D artwork, projectmanagement, fotografie, tekst en research)
  • Cristian Vorstius Kruijff (Ontwerp, concept, art-direction & projectmanagement)

Visie op technologie

Augmented en Virtual Reality en opkomende visuele technologieën zullen de manier waarop we onze omgeving waarnemen en ons sociale en professionele leven organiseren grondig veranderen. Het zal een verlengstuk worden van onszelf en onze zintuigen. ArtiShock ontwikkelt deze intelligente technisch-visuele oplossingen. Deze dragen bij aan een positieve manier waarop mensen hun omgeving beleven.

Kijk ook eens naar deze cases:

Mariniersmuseum: Interactief Panorama Stadskijker Rotterdam
Interactieve 360 graden stadskijker ontwikkeld voor het Mariniersmuseum Rotterdam over het mariniersverzet mei 1940
Bekijk case
Historische panelen in 3D storytelling voor museum
15de eeuwse panelen in 3D
Bekijk case
Sieraden van ontwerper René Lalique als hologrammen te bewonderen
Hologram productie voor het Lalique Museum
Bekijk case
webAR & Social AR voor het International Film Festival Rotterdam
Tiger on the Loose! Verspreid door Rotterdam staan vijftig green screen-objecten van het IFFR. Met behulp van webbased (webAR) Augmented Reality kun je de filmwereld van de tijger betreden.
Bekijk case