Spatial Concepts & Design

experience design for computer generated environments

home > Nieuws en updates > Wat is Spatial Design?

Augmented Reality en ruimtelijk ontwerp

Lees hieronder meer over de elementen die je kunt inzetten om ervaringen met AR rijker te maken.

Augmented Reality en ruimtelijk ontwerp


Lees hieronder meer over de elementen die je kunt inzetten om ervaringen met AR rijker te maken.

Zo veel te ontdekken

Zowel Augmented Reality als Virtual Reality worden aangeduid als spatial computing.

Spatial design gaat in die hoedanigheid over hoe je bezoekers in deze digitale ruimtes wegwijs maakt. Deze ruimtes kunnen werkelijke omgevingen zijn waar informatie aan wordt toegevoegd zoals het geval is bij Augmented Reality, het kunnen ook totale digitale omgevingen zijn zoals het geval is bij Virtual Reality.

Bij de eerste -Augmented Reality- zal meer vanuit ‘spatial gestures’ (ruimtelijke gebaren) en ‘voice commands’ (stem commando’s) worden gewerkt al dan niet gecombineerd met visuele feedback (bijvoorbeeld zoals iets dat verkleurd).

Deze pagina concentreert zich voornamelijk op Augmented Reality omdat dat nu eenmaal onze grootste fascinatie is.

Minority report:

Het slechtste voorbeeld van spatial design! Het is gewoonweg teveel informatie.

Het gegeven van Augmented Reality en de daarmee samenhangende mix van de digitale en de fysieke ruimte om ons heen zal net zo belangrijk (zo niet belangrijker) zijn dan de smartphone.

Spatial communication

…is het inter-acteren met digitale informatie binnen een gegeven fysieke omgeving.

Dat kan dus de bewegwijzering op de snelweg zijn of een bordje op de toiletdeur. Binnen de werelden van Augmented- en Virtual Reality is dat niet veel anders. Binnen AR en VR zijn er echter veel meer elementen te bedenken die gebruikers kunnen ondersteunen om keuzes te maken. XR (de verzamelnaam van AR, VR en MR) is een dynamische driedimensionale omgeving. Daar waar bewegwijzering statisch is in de fysieke wereld, zijn die elementen binnen digitale omgevingen dynamisch. Bedenk dat je bij het toilet ook 2 levendige poppetjes kunt laten zien.

De ‘airtap’ is een voorbeeld van een ruimtelijke interactie

Visie op Augmented Reality

ArtiShock werkt al sinds 2009 aan AR. Sommigen van ons al eerder en zelfs zover terug als 1993, toen het woord Virtual Reality nog maar net als woord werd geïntroduceerd door Jaron Lanier. De fascinatie is mega als je bedenkt dat je een wereld zou kunnen scheppen naar eigen inzicht en dat je die wereld zou kunnen delen met anderen onafhankelijk van plaats en tijd.

We gaan straks anders met werk om. In plaats van zitten of staan achter een bureau nemen we ons werkscherm mee en plaatsen het waar we dat zelf willen. Dat doen we via een bril, een lens of wellicht rechtstreeks ingeplugd op de zenuwbaan.

We ontmoeten elkaar via teleportation in de hoedanigheid van avatars en je kunt jezelf presenteren zoals je dat zelf prettig vindt…

Sommige van onze programmeurs hebben enkel nog een toetsenbord, een computer en een virtueel scherm in VR, de omgeving waarin ze zitten kan op mars zijn of op een tropisch strand. Als engineer kun je samen aan ontwerpen werken in dezelfde digitale ruimte of elkaar assisteren met behulp van remote assistance of door binnen de fysieke ruimte van de ander live data toe te voegen.

En nee, niet straks, dat kan nu al.

Spatial gestures

We gaan straks ons werk doen door te inter-acteren met onze omgeving zoals we dat eigenlijk van nature zouden doen. Het platte scherm is ons vanaf de boekdrukkunst aangeleerd, tijd om het af te leren ;).

Informatie zal multi-mediaal aangeboden worden met evenzoveel verschijningsvormen. Met die digitale toegevoegde informatie gaan we aan de slag door middel van -onder andere- ruimtelijke gebaren, de zogenaamd ‘spatial gestures’.

Voorbeelden van spatial gestures zijn de ‘Airtap’, Grab’ en ‘Bloom’ bij de gebruik van de Hololens 1 van Microsoft.

Microsoft Hololens

De eenvoud van het opzetten van een HoloLens en de onmiddellijke interactie met de ruimtelijke content stelt gebruikers in staat aan het werk te gaan zonder andere hardware.

De Magic leap kent 9 gestures met hand herkenning, de nieuwe Microsoft Hololens V2 kent er al weer een stuk of 20…

Pull, push, grab, hold, ok, point, pinch, thumb’s-up, fist, shake, spread, slash, wring et-cetera. Deze vormen van spatial gestures komen gek genoeg voort uit dans, choreografie en de bewegingsleer uit de industriële revolutie. Het zijn ook namen die we nog moeten gaan leren zodat we straks begrijpen waar we het over hebben en wat we bedoelen…

Spatial sound geeft richting

Spatial audio is een heel krachtig instrument om gebruikers een juiste kant op te dirigeren.

In devices zoals de Magic Leap of de Microsoft Hololens kan audio een belangrijke rol spelen in de beleving van de ruimte. Je geluid van alle kanten laten inwerken op een beleving. Zo kun je de aandacht van de gebruiker een bepaalde kant op sturen en richting geven (boven, onder, achter, links rechts etcetera).

Audio in space door kunstenaar Zach Lieberman.

Sennheiser toont audio in de ruimte met de Magic Leap One

Visuele sturing

De ogen kunnen ook sturing geven. Ook eye-tracking hoort tot de mogelijkheid van visuele sturing. Daarnaast is waar je kijkt scherp qua beeld, eromheen hoeft niet zo scherp opgebouwd te worden omdat we dat als mens toch niet kunnen waarnemen, dat scheelt dus rekencapaciteit.

Maar ook bewegende elementen binnen de digitale ruimte kunnen uitkomst bieden, denk dan aan een vlinder die voorbij fladdert, je zult geneigd zijn om die te volgen met je ogen.

Haptics | tast

Ook voelbare elementen zoals trillingen kunnen helpen om informatie over te brengen. Zo kan bij een training met elektriciteit of ander gevaar duidelijke zogenaamde ‘haptic feedback’ geven. Ook het aanspannen van de pees van een boog kan met specifieke trilling het idee geven dat je aan een echte pees aan het trekken bent.

Er zijn ook ontwikkelingen met handschoenen (datagloves) die andere vormen van kinetische krachten (gevoel) kunnen simuleren zoals warm en koud, scherp en bot. Kynetiche waarneming is een van de moeilijkste onderdelen om na te bootsen.

Mindf*ck:

Een visuele elektrische puls in combinatie met knisperende audio kunnen je hersenen al het idee geven dat er sprake is van een echte elektrische lading.