Wat is Augmented Reality?
home > Nieuws en updates > Wat is Augmented Reality?

Wat is Augmented Reality

Letterlijk vertaald betekent Augmented Reality “toegevoegde realiteit”. Augmented Reality is een methode om digitale informatie toe te voegen aan de werkelijke wereld. Deze informatie kan van alles zijn zoals tekst, grafische visualisaties, 3D materiaal, video en audio.

 

Wat is het verschil met Virtual Reality

Augmented Reality verschilt nogal van Virtual Reality. Virtual Reality betekent door de computer gegenereerde omgevingen waarin je je kunt onderdompelen. Augmented Reality (ook bekend als AR), draagt bij aan de realiteit in je werkelijke omgeving.

Augmented Reality is een extra informatielaag die wordt toegevoegd aan de waarneming in de werkelijke wereld. Virtual Reality richt zich meer op zogenoemde “immersive” belevingen.

Kan ik zelf Augmented Reality maken?

Ja, je kunt zelf aan de slag om eenvoudige Augmented Reality belevingen te maken. Iedereen die een beetje handig is met computers kan dat zelf.

Augmented Reality met Facebook:

Ook FaceBook heeft een applicatie om -zonder code- zelfstandig AR te maken met Spark ARstudio.

Augmented Reality voor drukwerk / publicaties:

Dit kan met bijvoorbeeld Zappar en HP reveal .

Ook kun je met de app ‘Augment’ zelf een kanaal aanmaken om AR te laten zien, dat kan ook met Snapchat.

De meest bekende in Nederland was Layar (recentelijk overgenomen door Blippar).

Dit zijn -naast legio ander oplossingen- de makkelijkst toegankelijke AR-oplossingen.

Wat voor soorten Augmented Reality zijn er?

Er zijn meerdere vormen van Augmented Reality te onderscheiden:

  1. Bij Broadcast AR kijkt de gebruiker naar een beeldscherm waarin hij/zij zichzelf ziet, samen met het Augmented Reality model. Zowel de gebruiker als het digitale model bevinden zich aan dezelfde kant van het beeldscherm.
  2. Screen AR is het “lens” model is er een beeldscherm waarop je het AR model kunt zien. Hierbij bevindt dit scherm zich tussen de gebruiker en het AR model. Dit scherm kan naast een beeldscherm van een smartphone bijvoorbeeld ook een AR bril zijn (Hololens/Magic Leap), maar meestal zijn het AR apps die je op je smartphone kunt beleven.
  3. Bij Projected AR is het belangrijkste kenmerk van ruimtelijke Augmented Reality is dat het object met een fysiek object wordt gecombineerd. De meest bekende is Projection Mapping (of 3D Video mapping). Er zijn al vele projecties op gebouwen en andere objecten te verzinnen.
  4. Hologrammen vallen eigenlijk ook onder Projected AR. Als voorbeeld de projectie van een artiest op een podium (dat doen ze met een gaasdoek) of een reflectie van een beeldscherm op een driehoek (Hologram display/Holobox)
Meer over Augmented Reality
Augmented Reality Kennisbank