‘Emily vertelt…’ combineert gaming met patiëntenvoorlichting
Het idee, om een lastig medisch verhaal makkelijker te vertellen via een game, is gepresenteerd door scholieren tijdens de Smart Lectures in de Drechtsteden. Dit idee is werkelijkheid geworden door de samenwerking van scholen, gezondheidszorg, semi-overheid en het bedrijfsleven. De in Dordrecht ontwikkelde app ‘Emily vertelt…’ is nu gratis online beschikbaar.
De game heeft een diepere lading, het karakter is een kopie van een echt persoon, in dit geval Emily.
‘Emily vertelt…’ op tv
Op 19 september j.l. werd de app voor het eerst publiekelijk gepresenteerd tijdens de uitzending van SBS6 Hart van Nederland. Een korte impressie werd gegeven van de echte Emily, de app en het achterliggende gedachtegoed. Zie hier de uitzending:
Meer informatie staat in dit persbericht (.pdf). Heeft u interesse in dit mobiele game-concept? Neem dan gerust even contact op met Marcel Massing.
Smart Lectures
Voor de Smart Lectures 2018, een initiatief van de gemeente Ridderkerk, zijn studenten van de regionale HAVO/VWO-scholen uitgenodigd voor inspiratiesessies over nieuwe technologieën. Scholieren van een aantal scholengemeenschappen uit de regio werden gemotiveerd om na te denken over innovaties in de zorg. Voor deze wedstrijd werd gevraagd om hun ideeën hierover uit te werken en te presenteren tijdens een vervolgsessie.
Een volle zaal scholieren tijdens de smart-lectures 2020
De oplossing:
“Maak het gemakkelijk voor kinderen en hun omgeving om te leren over ziekte of aandoening door middel van het spelen van een game op je mobiele telefoon”. Dat was in één zin de pitch van het winnende team gebaseerd op de ervaringen van een van de teamleden, Emily. Zij heeft AOS, een genetische aandoening. Met een kleine zelfgemaakte demo toonde het team wat voor innovatie ze voor ogen hadden.
Geen eendagsvlieg:
De jury prees het enthousiasme en het inzicht van de studenten tussen gamen en communiceren over een ziekte of aandoening. Mede omdat het concept misschien ook voor andere ziektes en aandoeningen kan worden hergebruikt maakte het team van Emily uiteindelijk de winnaar van de juryprijs 2018.
Aanleiding tot het idee:
Emily werd al jong werd geconfronteerd met een genetische aandoening AOS. Haar ouders zijn vanaf het begin heel open geweest over wat Emily heeft en ook naar de directe omgeving. Emily heeft dit dus nooit ‘geheim’ hoeven te houden, iets wat vaker wel wordt geadviseerd door volwassenen. Dit geheimhouden kan bijvoorbeeld voor psychische problemen zorgen tijdens het volwassen worden. Ondanks de openheid is het een moeilijk onderwerp om te delen met vriendjes en vriendinnetje, maar ook met andere volwassenen. En krijg het onderwerp eerst zelf maar eens onder controle…
Daarna begon de magie!
De scholieren mochten als vervolg op het winnen van de Smart Lectures wedstijd o.a. een presentatie geven aan de Raad van Bestuur van het Albert Schweitzer Ziekenhuis. Marcel Massing van 3D studio HIA3D zat in de jury bij Smart Lectures. Hij heeft samen met de in Dordrecht gevestigde ArtiShock Mixed Reality Productions en haar partners besloten het niet bij een idee te laten. Ze zijn op zoek gegaan naar de benodigde financiële middelen en inhoudelijke capaciteit.
Geen game app zonder samenwerking
Het project werd omarmd door een aantal partijen waaronder sponsoren uit het bedrijfsleven en het Albert Schweitzer Ziekenhuis zelf. Een laatste grote stap werd gezet door de ondersteuning van het innovatiefonds Smart City Dordrecht. Groot was de verbazing bij de betrokken scholieren dat de game echt zou worden gerealiseerd. De serious game ‘Emily vertelt…’ is uiteindelijk ontwikkeld door de toewijding en inzet van ArtiShock met haar partners.
Een impressie van de app en haar ontwikkeling
Inhoud van de game app
Gamen en leren gaan hand in hand. Klim over obstakels en spring tot grote hoogte om punten te verzamelen. Je moet echter ook woorden verzamelen. Deze helpen je om aan het einde van ieder ‘level’ een korte leerzame tekst compleet te maken. Als dit goed is gelukt krijg je de kans om het level nog een keer te spelen in ‘time attack’ modus. De klokt tikt! Weet je nog waar alle woorden verstopt zijn? Als ook dit lukt binnen de tijd dan kun je kiezen voor andere kleding. Hiermee kun je het volgende level gaan spelen. Je kunt ook nog kiezen welke ‘Emily’ je wilt zijn, een jonge Emily of een wat oudere tienerversie van Emily. De Emily in de game ziet er trouwens net zo uit als de echte Emily die heeft leren omgaan met AOS. Direct na openen van de app stelt zij zich voor.
Meer informatie
Wil je weten of dit spelconcept voor jou patiëntenvereniging kan of spreekt de wijze van informatieoverdracht aan voor andere doeleinden?
Neem dan contact met ons op: 0786314375 of mail naar projects@artishock.com