Waarop moet je letten bij een AR productie?
Een Augmented Reality app laten maken
Je wilt een Augmented Reality app laten maken. Dat wil je omdat het hip-en-happening is en/of omdat je begrijpt dat AR een werkelijke meerwaarde biedt ten opzichte van andere type media.
Maar waar moet je op letten bij het laten maken van een Augmented Reality productie? Een schijnbaar eenvoudige vraag met een -afhankelijk van het doel- complex antwoord.
Goede AR maakt complexiteit eenvoudig
Twee categorieën bij AR
Om die vraag te kunnen beantwoorden delen we de AR technologie op in min of meer 2 categorieën.
Ten eerste Enterprise AR voor bijvoorbeeld industrie en onderhoud. Deze categorie gaan meer door de hele bedrijfsstructuur heen. Bijvoorbeeld werkprotocollen en bedrijfsprocess waar AR een rol kan spelen.
Ten tweede noemen we Experienced AR. Deze vorm is meer gericht op merkbeleving, marketing en sales. Meestal zijn deze uitingen van Augmented Reality als AR apps op smartphones te vinden of bijvoorbeeld in sociale mediakanalen zoals Facebook en Snapchat. Uiteraard is er altijd een overlap tussen beide vormen van Augmented Reality te ontdekken.
Toegepaste Augmented Reality voor de industrie
Industriële Augmented Reality is een markt die zich razendsnel ontwikkelt. Machines, motoren en allerlei andere soorten apparatuur worden ingewikkelder in ontwerp en onderhoud. Technici die betrokken zijn bij de bouw, onderhoud en/of reparatie ervan moeten in staat blijven om hun werk te kunnen doen. Augmented Reality kan technische specialisten ondersteunen. Ook is een factor dat een oudere kennisgeneratie gaat afzwaaien, de bestaande kennis kan geborgd worden met behulp van Augmented Reality in de vorm van bijvoorbeeld werkprotocollen en bedrijfsprocedures.
Keuzes bij toegepaste AR:
Head Mounted Displays bieden de mogelijkheid de handen vrij te houden en te werken met Voice gestuurde instructies maar ook met ruimtelijke gebaren terwijl smartphones en tablets wellicht weer beter geschikt zijn voor formulier-input. Daarnaast kan het wenselijk zijn om gebruik te maken van Remote Assistance: het op afstand kunnen meekijken door een collega middels een video/foto en audio verbinding.
Mensen zijn de sleutel
De ervaring leert dat het van belang is alle geledingen van de organisatie te betrekken bij de ontwikkeling van AR oplossingen, van bestuur tot aan de stagiair. Het gevaar is anders dat een Proof Of Concept bij een POC blijft en geen vervolg krijgt omdat het niet in de breedte van de organisatie wordt gedragen.
Toen er bij Tesla ook aan de schoonmaker werd gevraagd wat hij deed voor de kost antwoorde hij:
“I make electric cars”
Augmented Reality voor marketing, reclame en sales
Enkele jaren geleden was Augmented Reality in marketing en sales een grote onbekende, maar vandaag is het bijna noodzakelijk geworden voor zowel grote organisaties als de kleinere bedrijfjes om zich hierop te oriënteren in hun marketing en communicatie. Augmented Reality wordt steeds meer mainstream in de marketing bij retailbedrijven en B2B communicatie.
Keuzes bij AR voor merkbeleving
Consumenten hebben toegang tot een overvloed aan informatie via hun smartphone. Niet alleen in de winkel maar ook in huiselijke kringen worden meer en meer baankoopbeslissingen genomen. Marketeers moeten werken aan nog meer merk-ervaringen naast bestaande (sociale) media. De technologie legt voortdurend de lat hoger. Om concurrerend en relevant te blijven in de branche is de overweging om Augmented Reality te omarmen en te integreren in de communicatie zo gek nog niet.
Leercurve!
Hou een eerste opzet klein in plaats van alles tegelijk te willen. Augmented Reality dwingt je tot het maken van keuzes want AR kan arbeidsintensief zijn. Je kunt beter een eerste “eenvoudige” versie maken om van te leren en die verder uitbreiden dan gelijk te gaan voor de full-monty. Oefening baart kunst.