A pro's vision on Apple Vision Pro

Het eerste spatial operating system

home > Nieuws en updates > A pro vision on Apple’s Vision Pro

Apple Vision Pro

Het werd tijd. Na 8 jaar geruchten dat Apple met een eigen AR bril zou komen is nu eindelijk ingelost. De Vision Pro van Apple is de nieuwste speler op de markt voor immersive apparaten en belooft een revolutionaire ervaring met Augmented Reality (AR).

Dit device combineert geavanceerde technologie met een strak design zoals we van Apple gewend zijn. Het streeft ernaar om AR en ruimtelijke communicatie naar nieuwe hoogten te brengen. De presentatie tijdens de WWDC 2023 ging vooral over het apparaat en de combinatie met het bestaande eco-systeem van Apple aangevuld met een paar (niet nieuwe) ruimtelijke 3D belevingen. De zet is nu aan de makers om content te ontwikkelen die past bij de meesterlijke technische capaciteit van de Vision Pro.

Gezien de geweldige technische prestatie is de prijs van rond de €3500,- niet heel onrealistisch.

Zijn we onder de indruk?

Zeker, de hardware en kwaliteit is top. Apple is een meester in het oppakken van bestaande technologie om deze tech vervolgens naar een nieuwe hoogte tillen.Een opvallende eigenschap van de Vision Pro is de beeldkwaliteit.

Met een scherm met hoge resolutie en geavanceerde optica kunnen gebruikers een verbluffende visuele helderheid en een ruimtelijke digitale onderdompeling verwachten. Het apparaat biedt een breed gezichtsveld (de zogenaamde Field of View), waardoor gebruikers naadloos geïntegreerde AR-content kunnen ervaren binnen hun fysieke omgeving.

Op het gebied van comfort en ergonomie doet de Vision Pro niet onder voor andere smart Head Mounted Devices (HMD’s). Apple heeft nauwgezet aandacht besteed aan de gewichtsverdeling en pasvorm van het apparaat, zo blijft langdurig gebruik comfortabel. De verstelbare hoofdband en het gewatteerde kussen verbeteren de algehele gebruikerservaring.

Ecosysteem van Apple

Wat betreft inhoud en compatibiliteit heeft de Vision Pro het robuuste ecosysteem van Apple zelf. Het integreert naadloos met de bestaande softwareplatforms van Apple. Daarmee raakt doet Apple de naam ruimtelijke communicatie ofwel Spatial Communication eer aan. Onduidelijk is of Apple ook eigen content aan gaat bieden naast het eigen operating systeem.

Andere devices -zoals de Meta Quest 3-  hebben toegang tot een uitgebreide bibliotheek met AR en VR toepassingen en ervaringen die de afgelopen jaren door ontwikkelaars en ontwerpers zijn gemaakt. Wat betreft inhoud en compatibiliteit profiteert de Vision Pro dus van het uitgebreide eigen ecosysteem van Apple. FaceTime is nu een plat scherm dat zweeft in de ruimte, en je kunt jezelf in 3D omzetten, denk maar aan de gezichtsherkenning op je iPhone als je die hebt icm Lidar scan technologie. Dit zorgt voor een vloeiende overgang en herkenbaarheid voor de vele Apple-gebruikers. Andere applicaties van Apple zoals Numbers (soort MS Excel), Safari (browser) en FaceTime kun je nu ruimtelijk maar dan wel weer op een plat scherm beleven…

WebXR?

De mogelijkheid van webXR in Safari (de browser van Apple) werd luidkeels verzwegen tijdens de WWDC. Liever een app in de App Store dan een vrij toegankelijke XR-omgeving hoor je ze denken?

Compatibiliteit met platformen

De compatibiliteit met de diverse andere platformen -zoals de game engine Unity- moeten ervoor gaan zorgen dat ontwikkelde apps ook beschikbaar komen voor de Vision Pro. Diverse platformen kunnen ontwikkelde apps distribueren naar diverse apparaten zoals een desktop, smartphone en HMD’s.

Dit wordt vaak aangeduid als “cross-platform app-distributie” of “multi-platform app-distributie”. Dit verwijst naar het vermogen om dezelfde app te kunnen installeren en gebruiken op verschillende soorten apparaten en besturingssystemen, waaronder dus het nieuwe spatial OS van Apple.

Techniek

Andere immersive apparaten daarentegen mogen echter wel even achter hun oren krabben als het gaat over de beeldkwaliteit (de field of view) en het gewicht. Het gezichtsveld is vaak breder, waardoor de echtheid van belevingen wordt vergroot en het gevoel van een beperkt gezichtsveld verdwijnt. Comfort (lees gewicht) is een ander aspect waarin de Vision Pro uitblinkt.

Veel bestaande apparaten zijn best groot en oncomfortabel bij langdurig gebruik, mede omdat alle (zwaardere) hardware ook in het device zijn verwerkt. De lichte constructie van de Vision Pro geeft prioriteit aan het gebruikerscomfort: De content stream je vanaf een ander device (zoals je iPhone?), dat is reuze handig, dat maakt de bril stukken minder zwaar met onnodige hardware en is dus comfortabeler. De batterijduur is dan ongeveer 2 uur en is iets beter dan bij andere HMD’s.

Spatial Gestures

Ook heel erg dapper dat ze volledig uitgaan van eyetracking, stemcommando’s en spatial gestures voor de besturing. Dus geen externe controller maar besturing met handbewegingen en je stem. De bril ziet ook waar je naar kijkt, de zogenaamde gaze-pointer (het witte aanwijsstipje op je beeld) is daarmee misschien ook wel verleden tijd.

Concurrentie. Spatial of Immersive?

Het is echter belangrijk om op te merken dat bestaande HMD’s ook hun sterke punten hebben. Sommige apparaten leggen de nadruk op virtual reality (VR)-ervaringen (zoals de recente Meta Quest 3) en bieden uitgebreidere app bibliotheken op dat gebied. Andere apparaten blinken uit in specifieke branches of toepassingen zoals Vuzix en RealWear dat doen gericht de professionele industrie. Wat betreft de naamgeving vermeed Apple duidelijk de naam Immersive zoals Google die gebruikt maar gingen ze vooral voor Spatial, en dat is niet zo gek, want zo werd VR ook begin jaren 90 genoemd: Spatial Communication..

Oude wijn in nieuw vaten?

Oude wijn in nieuwe vaten maar wel vaten met een belofte van topkwaliteit. Concluderend introduceert de Vision Pro van Apple een technisch spannende vooruitgang. Ze legt de lat hoog op het gebied wat betreft hardware waar menig producent nu het nakijken heeft. Ze biedt een indrukwekkende combinatie van beeldkwaliteit, comfort en compatibiliteit met het eigen eco-systeem, waardoor het een veelbelovende optie is voor zowel consumenten als professionals die op zoek zijn naar een meeslepende AR-ervaring en verregaande Immersive/Spatial tech.

Massa adaptatie?

Het veel gehoorde argument dat we Immersive tech naar de massa moeten brengen en dat de prijs dit in de weg staat vinden wij trouwens volkomen onzinnig. Daar is meer voor nodig dan een mooi apparaat, daar is vooral tijd en evolutie voor nodig. De belofte van massa-adaptatie horen we al meer dan 10 jaar dat wij met AR werken. Brede adaptatie heeft vooral te maken met goede content, brede beschikbaarheid, diversificatie, keuzemogelijkheden en natuurlijk ook met financiële toegankelijkheid. Maar waarom zou iedereen het moeten omarmen? Als je in het vak van spatial computing zit hoor je bij de “happy few”, dat klinkt meer als beroepsdeformatie en een self-forfilling-prophecy. Dat het onweerlegbaar leuk is, inspirerend, verrassend, supergaaf en het mooiste vak ter wereld betreft weer wat anders natuurlijk, je kunt er maar mee behept zijn.

De toekomst

Dat AR een spannend onderdeel is van de beleving en als functionele toepassing een mooie toekomst heeft is zeker. Ruimtelijke communicatie is een verlengstuk van onszelf en zal ons, al dan niet icm Artificial Intelligence, verder gaan verrijken. Het is nu aan de opdrachtgevers, de producenten, ontwerpers en makers om nieuwe toepassingen en content te matchen met de capaciteit van de Vision Pro. Maar ook hier geldt dat we bestaand design, beleving en functie verder moeten ontwikkelen net als Apple dat heeft gedaan door bestaande tech net even dat stapje verder brengen.