AR op websites

Webshops – Educatie – E-commerce

home > Oplossingen > Augmented Reality op je website

webbased Augmented Reality (webAR)

webbased Augmented Reality (webAR)


Door het verschijnen van van iOS12 (Apple)  is het makkelijker geworden om Augmented Reality  ook in websites te integreren. Dat heet inline-AR oftewel webAR of webXR.

Waarom AR op je website

Het downloaden van een app om AR te beleven is niet altijd meer nodig. Augmented Reality kun je nu ook in de website met een browser beleven. De meeste grote browsers ondersteunen tegenwoordig Augmented Reality. Ideaal voor webshops, E-commerse en educatie. Zet een 3D model van je koffiezetapparaat op je website en de klant kan thuis zien hoe dat staat.

Sociale media en AR

Het belang van belevingsvolle visuele communicatie voor de sociale-mediakanalen en websites is nu groter ooit. Zo kan je naast Augmented Reality op je website met inline-AR ook AR (laten) maken voor Facebook met Spark AR studio.

WebAR, printmedia en adverteren

Daar waar gedrukte reclame heeft moeten inleveren kan WebAR met haar interactieve dimensie aan printmedia weer waarde gaan toevoegen. Het is niet heel erg moeilijk meer om webAR aan je website toe te voegen. Alles wat je nodig hebt is een stukje HTML-code en uiteraard een 3D model van hetgeen je wilt laten zien.

Call-to-action

Dan moet je daarna nog de “call-to-action” duidelijk op je website (of in print-media) vermelden. Een desktop kan geen AR laten zien, een smartphone wel. Je zult dus de bezoeker moeten verleiden om naar je mobiele website te gaan. Tegenwoordig makkelijk te doen met behulp van een QR-code, die kent iedereen inmiddels.

Spoedcursus AR en VR

Als je het verschil niet weet tussen AR en VR: In de kern draait de volgende generatie van computerbeleving om zintuiglijke ervaringen. Zowel AR als VR spelen een belangrijke rol hierin. Dan gaat het over dat computers gaan leren over de werkelijkheid: Teaching computers about reality. We leren in het geval van Augmented Reality de computer hoe de echte wereld in elkaar steekt. Vervolgens voegen we AR in de vorm van digitale visualisaties toe aan deze door computers waargenomen omgeving.

In het geval van Virtual Reality zien we een volledig door computers gegenereerde en gesimuleerde wereld in plaats van onze eigen echte omgeving. Het is dus een Virtuele Realiteit.

Links 2 AR voorbeelden, Rechts 2 VR voorbeelden.

webAR & Social AR voor het International Film Festival Rotterdam
Tiger on the Loose! Verspreid door Rotterdam staan vijftig green screen-objecten van het IFFR. Met behulp van webbased (webAR) Augmented Reality kun je de filmwereld van de tijger betreden.
Mooi voorbeeld van webbased AR

IKEA app wordt overbodig

Je gebruikt de camera van je smartphone (of tablet) om de AR van je producten te beleven. Als ondernemer ideaal om je bank of kast te laten zien bij de klant thuis zonder er aanwezig te hoeven zijn. Je hoeft als klant ook niet naar buiten naar de winkel. De IKEA place app hoef je straks ook niet meer te downloaden. De AR is gewoon in de webshop van IKEA is geïntegreerd.

Via de browser

Webshops (zoals gemaakt met Magento) kunnen Augmented Reality producten in hun website integreren. De klant kan de mogelijke aankoop in AR in zijn eigen huis of kantoor eerst bekijken. Op je desktop of laptop is het product ook in 3D te zien. Net als hier op deze pagina.

WebAR is ook ideaal voor educatie en onderwijs

Augmented reality is een waardevolle aanvulling op veel bestaande webpagina’s. Het kan bijvoorbeeld mensen helpen om beter te leren en potentiële kopers in staat stellen om producten in hun huis te visualiseren tijdens het winkelen. Met webAR kunnen gebruikers een bijna levensechte weergave product beleven alsof het echt aanwezig is, ideaal voor onderwijs en trainingen.

Hoe werkt webAR?

WebAR biedt toegang tot webbased Augmented Reality via de webbrowser en webpagina’s met behulp van een combinatie van technologieën waaronder WebRTC, WebGL, WebVR en de andere moderne middelen.

Hoe gebruik je webAR?

Op je smartphone kun je het 3D model bekijken en via een button omzetten naar Augmented Reality. Je plaatst de AR-beleving met behulp van een button op de webpagina via de smartphone. Je scant vervolgens eerst de vlakke omgeving zoals een vloer of tafelblad. Je ziet het model transparant tevoorschijn komen. Daarna door het scherm aan te raken plaats je het 3D-model. De de AR-beleving blijft op zijn positie omdat de software de omgeving “begrijpt”. Je kan er nu omheen bewegen of van dichtbij of verder weg beleven. De AR gebruikt de vloer en omgeving dus als referentie om zich te positioneren. De onderliggende techniek is ARkit (Apple) en ARcode (Android).

Het geeft klanten een beter inzicht in producten dan dat mogelijk is met een tweedimensionaal beeld zoals afbeeldingen.

WebAR voorbeelden

Je ziet hier een aantal 3D voorbeeld modellen die je op je site kan zetten. Het kan een kast zijn, een stoel, een paar sneakers, een auto of modeltrein. Sowieso ziet dit er al tof uit op je site. Als je deze pagina op je smartrphone bekijkt tik je op het AR-logo rechtsboven. Scan de QR-code hiernaast maar eens met je mobiel. Dan kom je ook op deze pagina. Dan kan je het model in AR bekijken. Je kunt er ook rechtstreeks naar toe, scan dan de QR-code die je ziet als je het AR-icoontje aanraakt.

Onderstaande bank in je kamer zetten?

QRcode for webAR

Scan for AR!

Je zit nu op desktop. Wil je deze 3D in AR bekijken? Ga dan naar deze pagina op je smartphone of scan de QR-code voor een directe link. Tik op je mobiel op het AR logo rechts bovenin om de AR te activeren.

Conversie van AR en online media

Omdat de gebruiker WebAR op zijn telefoon via een browser kan ervaren zonder een app te hoeven installeren, zal het veel gemakkelijker zijn om de gebruiker te converteren. Door een call-to-action te introduceren tijdens de WebAR-ervaring kunnen we het gebruikers gemakkelijker maken om zich met een merk te identificeren omdat het als een echte ervaring wordt opgeslagen (emotie). Niet alleen in combinatie met gedrukte media maar ook op E-commerse zullen we een sterke toename van WebAR gaan zien.

Hoe inzetbaar is WebAR?

Nu digitale marketing en sociale media doelgericht en kosteneffectief zijn geworden, lijken de meer traditionele marketingmethoden met printmedia aan de kant te worden geschoven. De gedrukte media heeft flink moeten inleveren, denk maar aan kranten en de televisiegidsen. WebAR kan aan deze printmedia waarde toevoegen. Interactieve printmedia is meer dan een QR-code. Augmented Reality zorgt voor gepersonaliseerde en interactieve “echte” belevingen.

Nb. Hou er rekening mee dat webAR compatible is vanaf  iOS 12 (iPhones en iPads) en Android vanaf versie 7.0 (Nougat). Meer over Android compatibiliteit vindt je hier.

Meer informatie over webAR

Visuele communicatie in het Corona-tijdperk
Het belang van goede visuele communicatie is belangrijker dan ooit. Kwalitatieve 3D animaties en webAR spelen een belangrijke rol.
Lees update
webAR: Augmented Reality op je website
Augmented Reality op websites kan potentiële kopers in staat stellen om producten in hun huis te visualiseren tijdens het winkelen. Het biedt een nieuw winkelervaring en hogere conversie.
Lees update